Formulari de cerca

25/05/2018
Carlet ja compta amb un mapa d’actius de salut i planifica les primeres propostes del projecte Ciutat saludable
Carlet tancava ahir la primera etapa del projecte Ciutat saludable amb la presentació dels resultats de la diagnosi i les línies estratègiques a seguir per a aconseguir una ciutat on la salut de la ciutadania siga un eix vertebrador de qualsevol política.

El projecte s’encetà el passat mes d’octubre amb l’adhesió a la xarxa de ciutats saludables i ha comptat en este període amb un equip assessor.
En esta primera fase, s’ha elaborat una diagnosi col·lectiva que ha marcat els punts  dèbils de la ciutat i un mapa d’actius en salut que identifica els recursos de salut del municipi, tant siguen recursos físics com recursos d’associacions i organitzacions, així com altres tipus de recursos que poden contribuir a fer la vida dels veïns i veïnes més saludable. A través del treball que s’ha coordinat de la mesa intersectorial de salut, s’han fixat unes línies estratègiques a partir de les quals s’ha d’actuar. El treball realitzat ha determinat que s’han de realitzar tant actuacions en la infància i la joventut, en la població entre els 25 i 55 anys, en les infraestructures de la població, tant la urbana com la rural i també s’ha d’incidir en la formació específica en salut, ja que un dels grans reptes és que la gent conega la prevenció en salut, com cuidar dels altres i que es convertisca en un actiu de salut.
Les propostes plantejades aposten per crear un oci saludable, potenciant l’esport al carrer, integrant l’oci alternatiu en la programació municipal, l’ampliació de l’Espai Jove amb més activitats al carrer i crear un grup de coordinació de la gent major, per a orientar-los i que disfruten dels recursos existents. També s’aposta per l’escola com a promotora de salut, implementant la formació del professorat i programes d’alimentació saludable a les escoles entre d’altres. I, també, per propostes encaminades a la formació sobre malalties en distints àmbits.
Pel que fa als serveis municipals, l’estratègia proposa un programa de voluntariat per a l’acompanyament de gent major per a prevenir la soledat, un pla integral de promoció, connexió i manteniment de les instal·lacions esportives i equipaments municipals d’esport, la gestió de transport públic a l’Hospital de la Ribera i al Centre de Salut, a través de la col·laboració entre diferents municipis i aconseguir que les unitats mòbils de prevenció del càncer (melanoma i altres) que arribe a tots els barris del municipi.
En la presentació del pla, Júlia Gomar, responsable de l’equip coordinador de l’estratègia(Crearqció), destacava que esta és la primera part del procés, ara cal continuar endavant a través de la mesa intersectorial de salut ja creada, les comissions de seguiment i els grups de treball. «Una tasca que s’inicia ara i que esperem que continue fonamentant-se en un procés pròxim i plural». Per la seua banda, la regidora de Sanitat, Maria Josep Hernandorena, explicava que el veritable sentit d’este projecte és construir i fer una ciutat en què «les persones tinguen com a últim recurs acudir al metge al Centre de Salut, per això s’ha de treballar perquè la ciutadania prenga consciència que un mateix pot ser promotor de salut».
D’altra banda, al llarg del dia de hui, l’Ajuntament de Carlet ha presentat el projecte Carlet Ciutat Saludable en el VIII Congrés nacional de farmacèutics comunitaris que tindrà lloc entre el 24 i el 26 de maig a l’auditori de la Diputació d’Alacant. Carlet presentarà la seua experiència de Ciutat saludable en una mesa de debat anomenada «És la farmàcia comunitària un actiu per a la salut? Una mesa en que Júlia Gomar, coordinadora del projecte a Carlet, junt amb la regidora responsable de Sanitat, Maria Josep Hernandorena, explicaran  l’experiència carletina. Junt amb elles també s’exposaran altres experiències com el Centre de Salut Pública d’Alzira, Alfàs del Pi i el treball realitzat a l’àrea de promoció de la salut del Govern Basc. El congrés, principal referència d’este sector a Espanya, compta amb més de 400 comunicacions científiques i s’espera la participació de més de 1.500 professionals. 

http://www.carlet.es/va/ciutat-saludable/page/ciutat-saludable

Assumpció de Nostra Senyora, 1

CP 46240 - Tel. 962530200

email: ajuntament@carlet.es