Formulari de cerca

Entrevista a Jose Luís Nogués Querol

Entrevista realitzada a Jose Luis Nogués Querol, director del Conservatori Perfecto García Chornet.

Nuria: Quina relació mantenies amb Perfecto?

Jose Luís: En un principi la meua relació amb Perfecto va ser més bè d'alumne professor. Més tard, a l'acabar els meus estudis de piano i alhora que es creava el conservatori, Perfecto va pensar en unes persones per a ocupar els llocs de professors i entre aquestes persones li he d'agrair que pensara i confiara en mi.

Nuria: Com era Perfecto com a professor?

Jose Luís: Com a professor era molt bo, molt pacient. Sabia com traure-li a cada alumne el que portava en el seu interior, el seu caràcter, la seua personalitat, el seu rendiment. A l'anar a les seues classes més que a un professor,  tenies un amic, igual a açò ho porta el que les classes de piano es donen individualment i no en grup.

Nuria: Com naix el conservatori? 

Jose Luís: En un principi el que hui en dia és el conservatori va ser creat per la Caixa d'Estalvis i Préstecs de Carlet com una obra social. Actualment pertany a l'Ajuntament de Carlet.

Nuria: Com naix el Concurs Internacional de piano que se celebra ací?

Jose Luís: Naix com un concurs entre els alumnes del propi conservatori, després passa a ser un concurs nacional, per a acabar sent un Concurs Internacional que servix de trampolí a jóvens  estudiants de tot el món que vénen a participar.

Nuria: Què destacaries de Perfecto, dels seus concerts?

Jose Luís: La veritat és que destacaria moltes coses, però la més significant seria la projecció, la comunicació que tenia ell quan tocava. Posseïa un gust musical que t'enganxava l'escoltar-ho. Una altra cosa de destacar seria la seua facilitat per a tocar les obres a primera vista, era un do que ell tenia. Moltes vegades tenia poc de temps per a preparar-se tot un programa i gràcies a eixe do, aconseguia dur-ho a terme. Moltes vegades érem els seus alumnes els que anàvem a passar-li les partitures als concerts i açò era d'agrair perquè t'involucrava junt amb la seua música.

Nuria: Perfecto sempre tocava sol, o també tocava acompanyat d'algun instrumentista?

Jose Luís: Depén. A vegades tocava sol en recitals per a piano, però també  realitzava molts concerts amb solistes i de cambra. A Perfecto li interessava molt la música de cambra, també li interessava la música contemporània, les obres recents que s'estaven component, descobrir compositors i obres de l'època actual.

Nuria: Alguna anècdota curiosa que tinguera Perfecto?

Jose Luís: A veure, tindre té moltes, però així la que més recorde, va ser en un concert crec recordar en la Caixa de València, que acompanyaria un violoncel·lista suís, Francois Jacottet. Abans de començar el concert, el vaig veure veure prou nerviós, com preocupat i li vaig preguntar que li passava, que com una persona que havia realitzat tants concerts encara es podia posar nerviós. Em va dir que era la tensió d'abans d'un concert, els últims moments, com si fóra la primera vegada que tocava en públic, era una sensació estranya que s'evaporava al xafar l'escenari i a partir d'eixe moment tot canviava, es concentrava i ja res li importava, sinó interpretar la música.

Enrevista realitzada per Nuria Ros García,
Al Juny de 2002.

Assumpció de Nostra Senyora, 1

CP 46240 - Tel. 962530200

email: ajuntament@carlet.es